You are here: HemMat & VinresorChampagneResor

Resor

Rhônedalen reseberättelse 2016

Se här en liten reseberättelse, mest i bild, som visar hur en av våra resor kan se ut. Den resan vi gjorde 4-9 oktober 2016 fick den här utformningen, men alla resor är unika, framför  allt för att deltagarna betyder så mycket för utbytet och ambiansen i en grupp. Vi strävar alltid efter att förmedla det bästa vi själva har hittat längs vägen under de c 30 år vi övat oss.

Tisdag 4 oktober:   Från Lyon till hotellet, incheckning och presentation av deltagare och program.

Onsdag 5 oktober förmiddag:   Côte Rôtie & Ampuis

När vi lämnar Lyon ser vi redan de berömda sluttningarna, Côte Rotie, och berömda vinhus skyltar så gärna med sina fantastiska ägor. Här i Ampuis besöker vi enorma Guigal, alltid väl representerad på Systembolaget – och vi blir inte besvikna! Romerska amforor och statyetter vittnar om att här funnits vinodlare i tusentals år. Nu regerar Syrah!

Onsdag 5 oktober eftermiddag:   Hermitage & M. Chapoutier

Nästa anhalt är Tain l´Hermitage där vi tas emot på ett överdådigt sätt hos M. Chapoutier, får en ypperlig provning och en minnesvärd avslutning på toppen av Hermitagekullen där vi provar deras senaste nyhet, ett mousserande vin som just skulle lanseras – vi njöt i fulla drag.

Torsdag 6 oktober förmiddag:  Gigondas

Efter en natt i Tain l´Hermitage fortsätter vi söderut och besöker först Gigondas och Chateau de Saint Cosme, där man odlat vin sedan romartiden (en lagringsbassäng uthuggen ur klippan i källaren finns kvar efter romarna) men nuvarande ägarfamilj tog inte över förrän 1490!
Trodde ni att  Spetsbergen ligger vid Polcirkeln? I Provence vet dom i alla fall att Spetsbergen finns där, Dentelles de Montmirail, alldeles ovanför Gigondas.

Torsdag 6 oktober eftermiddag:  Lunch och Janasse, därefter till Avignon

Lunch i Gigondas och ett besök på Mainson du vin. Vi fortsatte med en gedigen provning hos gamla bekantingen Domaine de la Janasse innan vi törnade in på Grand Hotel i Avignon och utforskade det provencalska köket på aftonen.

Fredag 7 oktober förmiddag:  Chateauneuf-du-Pape, Mont Redon

Dags för besök på Chateau Mont Redon och oerhört proffsig presentation och provning – här härskade perfektion och kvalitet!  Regionens 13 godkända druvsorter ger stora möjligheter skapa sin egen vinprofil. 
Knytnävsstora stenar, ”galets” är ”jordmån” i Chateauneuf-du-Pape – märkligt att det över huvud taget kan växa något där.

Fredag 7 oktober eftermiddag:  Chateauneuf-du-Pape, La Nerthe

Lunch på La Mère Germaine i Chateauneuf-du-Pape är alltid en höjdpunkt, så även denna gång (med bl a en ypperlig Chateau Usseglio 2010).
Fantastiska Chateau La Nerthe fick avrunda eftermiddagen, också en minnesvärd provning med delikatesser.

Lördag 8 oktober förmiddag: Shopping i Avignon & små vinkällare Chateauneuf-du-Pape

Avignon ÄR värt en mässa, det tyckte ju redan påvarna de 70 år de var på rymmen från Rom…
I lilla Chateauneuf-du-Pape  kan man göra upptäckter. I varje källare i stan finns butiker och vinotek med små producenter som gör stora viner.

Lördag 8 oktober eftermiddag

Efter lunch på lördag lämnar vi Avignon och Chateauneuf-du-Pape och återvänder till Lyon, där Paul Bocuse (90 år i år och 50 år med tre stjärnor i Guide Michelin!) väntar oss med en magnifik avslutningsmiddag. Alla var välkomna in i köket!!! (Huh, sa Miljö o hälsa…).

Söndag 8 oktober förmiddag

Övernattning i Lyon och sen gick flyget….

Viner provade under resan

 

Rhônedalen med Chateauneuf-du-Pape

e_guigal.jpg

16-21 okober 2018 (5 nätter) 

Den tid är förbi då bordeauxvinerna förstärktes med hjälp av de kraftfulla rhônevinerna – idag har rhônevinerna en självklar och ohotad position i vinvärlden och en särskild status har ju förstås vinerna från Chateauneuf-du-Pape. Nu får du möjlighet bekanta dig med hela regionen i ett svep, från norr till söder. Vi utgår från Lyon och startar med legendariska och nu kultförklarade Côte Rotie (den stekta/brända sluttningen) med både stora producenter som Guigal, Vidal-Fleury och välrenommerade mindre odlare, kommer via Tain l´Hermitage med förnämliga vinhusen Chapoutier,  Jaboulet, Delas till Chateauneuf-du-Pape med en rad skickliga odlare och producenter. 

Program

Dag 1:   Ankomst till Lyon och transfer till hotell, incheckning och presentation av deltagare och program.

Dag 2:   Frukost och vårt första besök blir i Ampuis. De druvor som dominerar här är Syrah och för de vita vinerna Viognier. Vi får en grundlig inblick i produktionen och vinifieringen och därtill en omfattande provning. Bussen tar oss vidare längs Rhône i ett vackert och dramatiskt landskap till Tain L´Hermitage för ett besök hos ett av de stora vinhusen. Nu   kommer flera druvsorter in i bilden, framför allt Grenache och vinhusen får större utrymme att  profilera sina viner på ett spännande sätt. Vi övernattar i Tain l´Hermitage och reser vidare

Dag 3:  På förmiddagen är vi framme i Chateauneuf-du-Pape och bekantar oss med några av de stora vinhusen här, t ex Mont Redon, La Nerthe, Chateau Beaucastel, Vieux Télégraphe…ja, de är många och de är BRA! Druvan Grenache dominerar men antalet tillåtna druvsorter är 13! Lunch i Chateauneuf-du-Pape. Vi ska också hinna med några mindre odlare och vinmakare med gott renommé innan vi checkar in på hotell i Avignon för två nätter. Staden är en sevärdhet i sig själv och vi hinner bekanta oss ordentligt med den.

Dag 4:   Nya vingårdsbesök i Chateauneuf-du-Pape och dessutom  ypperliga odlare i vackra byn Gigondas – där har odlats vin i 2500 år och det blir bara bättre och bättre . Här äter vi lunch på mycket välrenommerade l´Oustalet och om tiden medger besöker vi ytterligare någon by, t ex Lirac med intressanta odlare.

Dag 5:   Förmiddagen är vi kvar i regionen   men efter lunch går resan mot Lyon, incheckning på hotell invid flygplatsen och som avslutning äter vi middag på Restaurang Paul Bocuse – han är nu 90 år och har haft tre stjärnor i 50 år – svårslaget!

Dag 6:   Frukost och avresa.

Pris:   10 950 kr (inkl moms). Detta är det gamla priset. Prisjustering kommer på grund av svag krona. Vid bokning som sker innan priset höjs gäller det gamla priset.

I priset ingår:  Hotell 5 nätter i dubbelrum (enkelrum mot tillägg 1000 SEK), frukost, transfer från flygplatsen och buss under resan, två luncher och en middag (på trestjärniga Paul Bocuse), reseledare och vid behov tolk, viss dokumentation.

I priset ingår ej: flygresa till Lyon, måltider utöver de i programmet ingående, drycker vid de i programmet ingående måltiderna.

Anmälan - Rhonedalen med Chateauneuf-du-Pape

Anmälan - Rhonedalen

Boka flyg tidigt för bästa pris!

Avvakta faktura. Självklart måste vi reservera oss för ev förändringar i programmet, som kan bli nödvändiga men som inte kan förutses nu.

{uniform form=19/}

Anmälan kan även göras via: 

E-post för anmälan: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fax för anmälan: 031-20 78 40

Postadress för anmälan:

Gastronomihögskolan, Hedåsgatan 6, 412 53 Göteborg

Intresseanmälan

Jag är intresserad av era resor eller kurser, men vill inte bestämma mig nu. Vänligen hör av er.

{uniform form=13/}

Du kan även kontakta oss via: 

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Fax: 031-20 78 40

Postadress:

Gastronomihögskolan, Hedåsgatan 6, 412 53 Göteborg

Weekend i Barcelona med cava


gaudi-house

Dubbelt bubbel – Bubbel i kvadrat!  

Studieresa

2014 22 – 26 April

En intensiv weekendtur till ett av de mest attraktiva resmålen, Barcelona, och med mat, vin och shopping på programmet – till ett mycket bra pris!

Cavan är kung! Ja, åtminstone om vi talar volym. Där Champagne producerar 10 miljoner buteljer, svarar Cavan för 300 miljoner per år och det bara fortsätter öka. Så varför inte bekanta sig lite mer med hur den görs och hur den kan smaka – på plats. Vi har laddat upp med ett svårslaget program där vi hinner med så mycket på bara några dagar – och ändå har du tid till shopping och annat i den dynamiska staden Barcelona.

Program:

Torsdag:  Ankomst till Barcelona. Vi bor på trestjärniga Hotel Moderno 100 meter från La Rambla i centrala stan.  Samling på hotellet för en välkomstdrink och genomgång av programmet.  Vi föreslår en tapasrunda i området kring La Rambla, som dock får ske på egen hand eller i smågrupper av praktiska skäl.


Fredag
Efter tidig frukost åker vi kl 08.00 till Sant Sadurni d´Anoya och vårt första besök, vinhuset Vilarnau, där Cavainstitutets representant, Rosó Gabarró Llombart ger oss en snabbutbildning i fenomenet Cava. Därefter får vi en grundlig presentation av företaget Vilarnau, med en utomordentlig, toppmodern vinifieringsanläggning, följd av provsmakning. Kl 12.00 tas vi emot på en av giganterna, Codorniu (de har gjort vin sedan 1551!) Värd här är Mr James Mc Kenna. Vi får en presentation av anläggningen och produktionen – och så en provning förstås.

Sen behöver vi LUNCH (vi måste ställa om till spanska seder de här dagarna, sorry) och den äter vi på förträffliga Cal Blay 25 i området (ingår i programmet).

Därefter flyttar vi oss till utomordentliga Gramona, med en mycket högklassig produktion . De har specialiserat sig på långlagrad cava med mycket intressanta resultat.

Tillbaka till Barcelona och kvällen är fri för egna aktiviteter.


Lördag: 
Efter frukost avresa kl 08.15. Strax utanför Vilafranca del Penedes finner vi familjeföretaget Parés Baltà där vi 09.30 blir mottagna av vinmakaren Maria Elena, ingift i familjen Parés Baltà. Minnesvärda smaker utlovas!

Därefter, 12.15, besöker vi vinikonen Miguel Torres, helt gigantisk anläggning och mycket stor produktion, bl a cava.  

Tillbaka till Barcelona med fri eftermiddag för shopping och strövtåg.

Kl 20.30 väntar en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga: vi äter en avskedsmiddag på tvåstjärniga Restaurang Lasarte, där oerhört hyllade mästerkocken Martin Berasategui tar emot oss.

Pris: 6950 kr

I priset ingår:  I priset ingår hotell  3 nätter (i dubbelrum, enkelrumstillägg 1000 SEK)  frukost,  välkomstdrink,  en lunch och en middag (på tvåstjärnig restaurant),  buss till alla våra besök, reseledare och kommentator, viss dokumentation.

I priset ingår inte:  Resa till och från Barcelona. Övriga måltider samt drycker vid de i programmet ingående, förbokade måltiderna.  

Anmälan - Champagne

Pris: 8550 kr 

I priset ingår: Transfer från och till flygplatsen, Charles de Gaulle, hotell  (3-stjärnigt) (dubbelrum) med frukost, 3 gemensamma middagar på välrenommerade restauranger, reseledare,   kortkurs i champagnekunskap och viss dokumentation

I priset ingår ej: Flygresa till Paris,  måltider utöver de i programmet ingående, drycker vid de gemensamma måltiderna, enkelrumstillägg (1000 kronor).

Reservation för ändringar i programmet samt för starkt förändrad valutakurs

Avvakta faktura. Självklart måste vi reservera oss för ev förändringar i programmet, som kan bli nödvändiga men som inte kan förutses nu.

{uniform form=7/}

Anmälan kan även göras via: 

E-post för anmälan: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Fax för anmälan: 031-20 78 40

Postadress för anmälan:

Gastronomihögskolan, Hedåsgatan 6, 412 53 Göteborg

Anmälan - Nya Rioja

Program

Boka flyg tidigt för bästa pris!

Avvakta faktura. Självklart måste vi reservera oss för ev förändringar i programmet, som kan bli nödvändiga men som inte kan förutses nu.

{uniform form=6/}

Anmälan kan även göras via: 

E-post för anmälan: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Postadress för anmälan:

Gastronomihögskolan, Hedåsgatan 6, 412 53 Göteborg

Champagne

Följ med till Champagne!

2018: 
4-7 okt Champagne  8550 kr (Detta är det gamla priset. Prisjustering kommer på grund av svag krona. Bokning innan priset höjs gäller det gamla priset)

Du som älskar bubblorna – det här är en resa för dig! På en intensiv weekend-resa får du bekanta dig med hela spännvidden i denna rika vinregion – från de rena, klassiska blanc de blancs på chardonnay i söder till de kraftfulla, smakrika kompositionerna i norr. Topproducenter tar emot oss och berättar om sina viner, följt av generösa provningar och du kommer att ha lärt dig massor innan vi skiljs åt. Mycket bra boende i Epernay och välrenommerade restauranger ingår i det mycket prisvärda programmet!

Program

Se med egna ögon, dofta, smaka – och lär mer om den fantastiska regionen Champagne. På några intensiva dagar (torsdag – söndag) hinner vi utforska Champagne från söder till norr, från rena chardonnayer till smakrika blandningar, hos små odlare och stora producenter (t ex Bollinger, Deutz, Philipponat, Gimonnet, Giraud, Bonnaire, Diebolt-Vallois, Alain Bernard – i olika sammansättningar men utvalda för sin höga kvalitet och ambition att ge ett eget avtryck med sina viner.

Vi bor mycket bra i Epernay, champagnens huvudstad, och äter tre högklassiga måltider tillsammans på ypperliga brasserier och en enstjärnig restaurang.

Pris:  8550 kr (inkl moms) - Prishöjning kommer inom kort

I priset ingår: Busstransfer från och till flygplatsen Charles de Gaulle, transporter i Champagne, hotell i dubbelrum med frukost (enkelrum mot tillägg), tre middagar, varav en på enstjärnig restaurang, provningar, reseledare, tolk och kommentator.

I priset ingår ej: flygresa, måltider utöver de i programmet angivna samt drycker vid de i programmet angivna gemensamma måltiderna.

Anmälan - Champagne weekend

Frankrike à la carte


Mat och vin i Alsace

Mat- och vinresa  med extra allt den 12 – 16 maj 2015

Besök Alsace när det är som vackrast !!

Det finns få platser i Europa som kan tävla med Alsace när det gäller natur och kultur: en tio mil lång sträcka längs Vogeserna med vinodlingar och prunkande trädgårdar, med färgglada korsvirkeshus från medeltid med levande innehåll, med en spännande matkultur där franskt och tyskt samsas med stor framgång och ett dynamiskt samhälle i skärningspunkten mellan Tyskland, Schweiz och Frankrike som gett en egen karaktär åt regionen genom tiderna.

Vi tar god tid på oss att bekanta oss med all denna rikedom – genom besök på vingårdarna, matmarknaderna, restaurangerna och vi hinner även med  sight-seeing i Strasbourg mm.

Program:

Dag 1: Ankomst till flygplatsen (Strasbourg eller Basel/Mulhouse), transfer till vårt hotell i Kaysersberg och incheckning i dubbelrum. Gemensam middag på Restaurant Au Chateau,  välkänt för sin goda husmanskost.

Dag 2: Vi besöker förnämliga vingårdar: Paul Blanck,  Domaine Weinbach, Doppf au Moulin, Rolli-Gassmann  för presentationer och provningar. Kan avrundas med ett besök på destilleriet Nusbaumer före dagens gemensamma måltid på Auberge St. Martin med specialiteten Tarte Flambée – ett måste!

Dag 3:  En tur söderut till Colmar med omgivningar och några fina vinhus: Rieflé, Beyer, Kuentz-Bas och nu har vi nog lyckats pricka in och känna igen de sju druvsorterna som är regionens specialitet, sex vita och en röd. En stor matmarknad demonstrerar den enorma mångfalden i utbudet av mat och dryck i Alsace och vässar vår aptit inför middagen på Restaurant Bohrer i Rouffach – president Mitterands favoritkock på sin tid.

Dag 4: Den här dagen får vi ta det litet lugnare, det är helgdag, så det blir sight-seeing med resmål som Haut Koenigsbourg med milsvid utsikt över hela Alsace eller Strasbourg som är en pärla med allt vad en sådan har av glans och prakt eller också en tur i bergen ovanför Kaysersberg med ett enastående vackert landskap.

Dag 5: Vi har fortfarande ungefär tusen vinodlare att besöka och då är det lika bra inrikta sig på litet färre – men bra! I Riquewihr träffar vi t ex Vincent Sipp på Agapé, som gör excellenta restaurangviner, bl a en slank gewurtztraminer, som är ett litet mirakel. Paul Dussourt tar emot i Scherwiller och presenterar sina fina viner, både stilla och mousserande.

Avslutningsmiddag i Zellenberg på Restaurant Maximilien, en stjärna i Guide Michelin.

Dag 6:  Frukost och avresa till flygplatsen.

Pris:     8750 kronor 

I priset ingår: Transfer till/från flygplatsen (Strasbourg eller Basel/Mulhouse), hotell, trestjärnigt, dubbelrum med frukost i 5 nätter (enkelrum mot tillägg 1000 kr),  4 middagar, varav två på enstjärniga restauranger, reseledare, tolk, liten vinkurs, viss dokumentation.
I priset ingår inte: Flygresa, måltider utöver i programmet ingående, drycker vid gemensamma måltiderna.

Reservation för ändringar i programmet samt för starkt förändrat valutakurs.

Begränsat antal platser – fåtal platser kvar!

Anmälan - Alsace

Nya Rioja

Nya Rioja – och världsbästa kockarna i San Sebastian!

Program 5 nätter 19 – 24 april

Full koll på det nya Rioja? Om inte, så har du chansen nu: på några dagar besöker vi de främsta producenterna i det nya Rioja som gör fantastiska, moderna, fruktdrivna viner till väldigt konkurrenskraftiga priser. 

Tisdag 19 april:   Ankomst till  Bilbao (meddela ankomsttid så snart du kan!). Transfer från flygplatsen till Haro avgår kl 17.00. Incheckning på fyrstjärniga Hotel Los Agustinos och gemensam middag på hotellet.

Onsdag 20 april:   Frukost och därefter besök på legendariska Muga vingård i Haro med rundvandring och provning. Muga har hållit strikt på grundregeln att alla deras viner har lagrats på ekfat, men nya vindar blåser alltid och eken har ifrågasatts – vi kollar hur de tänker idag.  Därefter lunch på egen hand och på eftermiddagen besöker vi hypermoderna Roda, startat av kapitalstarka familjer från Barcelona som med tunga investeringar skapat en enastående intressant vinanläggning och deras viner har fått oerhört mycket beröm och utmärkelser. Vi avrundar med ett gediget besök på välrenommerade vinhuset Beronia med en presentation av företaget och en provning.  Kvällen fri i lilla Haro, vinhuvudstaden i Rioja, som har en litet sömnig och genuin spansk karaktär. Gott om utmärkta tapasställen för en kvällsrunda….

Torsdag 21 april:    Frukost och sen beger vi oss ut i den del av vinregionen som heter Rioja Alavesa, med de bästa lägena för vin. Första anhalt blir stora och mycket välrenommerade Paganos, med vingårdar i många regioner men viktigast är Rioja.   Vi fortsätter till vingården Contino, där ägaren och vinmakaren Jésus tar emot oss och där vi får visning och provning och som en extra bonus äter sen lunch mitt i vinfälten och till maten dricker vi naturligtvis hans ypperliga viner.

Fredag 22 april:     Frukost och sedan besöker vi en mindre vingård som drivs av några eldsjälar som har etablerat sig som duktiga uppstickare och verkligen representerar det nya Rioja. Efter lunch lämnar vi Haro och tar oss till San Sebastian, där vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Husa Europa, mitt i stan. Litet sight-seeing och på kvällen pintxosrunda ( lista på ett antal rekommenderade ställen finns att tillgå för hugade).

Lördag 23 april:    Frukost  och förmiddagen kan ägnas åt shopping och/eller sight-seeing och kl 13.00 blir det lunch på trestjärniga, sagolika Restaurant Akelaŕe, där mästerkocken Pedro Subijana kommer att ge oss en matupplevelse långt utöver det vanliga – vi kommer att förstå varför det baskiska köket fått ett enastående renommé bland matnördar och vanliga dödliga…

Efter lunch tar bussen oss till Bilbao, där vi bor på fyrstjärniga Hotel Abando, mitt i stan, gångavstånd till Guggenheimmuseet, som åtminstone ska ses från utsidan – det är en helt otrolig skapelse. Och för den hungrige finns det alltid mat – inte minst i Bilbao!                

Söndag 24 april:   Frukost och transfer till flygplatsen för hemresa.

Pris:  10 750 kr (inkl moms)

I priset ingår: Buss från San Sebastian under de aktuella dagarna, hotell i Haro: Los Agostinos (4-stjärnigt) i dubbelrum med frukost, hotell i San Sebastian (3-stjärnigt), middag på ankomstdagen, lunch på vingården Contino samt lunch på restaurang Akelaŕe i San Sebastian.

I priset ingår ej:  flygresa till San Sebastian, måltider utöver de i programmet angivna, samt drycker vid de gemensamma i programmet ingående måltiderna.

Anmälan - Rioja och mästerkockarna i San Sebastian

More Articles...

Detta ingår - Champagneresa

  • Reslängd 4 dagar
  • Hotell i Épernay, tre stjärnor
  • Vinhusbesök 6-8 stycken med provningar
  • Tre måltider på klassiska brasserier. (dryck ingår ej)
  • Transfer till/från Charles de Gaulle (Flyg ingår ej)
  • Buss till alla våra besök
  • Transport av inköpta varor kan ordnas
  • Viss dokumentation

Pris 8550 kr inkl moms
Enkelrumstillägg 1000 SEK

Anmälan

Frågor om resan: 
0708-207840

Fixa flyg själv till Paris

För att hålla nere priset och erbjuda valfrihet inkluderar vi inte flyg i våra resor. Det blir billigare totalt sett om du löser det själv. Observera att vi ordnar transfer bara till/från Charles de Gaulle. 

Go to top