En underbar vecka i Rhônedalen hösten 2016

Se här en liten reseberättelse, mest i bild, som visar hur en av våra resor kan se ut. Den resan vi gjorde 4-9 oktober 2016 fick den här utformningen, men alla resor är unika, framför allt för att deltagarna betyder så mycket för utbytet och ambiansen i en grupp. Vi strävar alltid efter att förmedla det bästa vi själva har hittat längs vägen under de cirka 35 år vi övat oss.

Tisdag 4 oktober:   Från Lyon till hotellet, incheckning och presentation av deltagare och program.

Onsdag 5 oktober förmiddag:   Côte Rôtie & Ampuis

När vi lämnar Lyon ser vi redan de berömda sluttningarna, Côte Rotie, och berömda vinhus skyltar så gärna med sina fantastiska ägor. Här i Ampuis besöker vi enorma Guigal, alltid väl representerad på Systembolaget – och vi blir inte besvikna! Romerska amforor och statyetter vittnar om att här funnits vinodlare i tusentals år. Nu regerar Syrah!

 

Onsdag 5 oktober eftermiddag:   Hermitage & M. Chapoutier

Nästa anhalt är Tain l´Hermitage där vi tas emot på ett överdådigt sätt hos M. Chapoutier, får en ypperlig provning och en minnesvärd avslutning på toppen av Hermitagekullen där vi provar deras senaste nyhet, ett mousserande vin som just skulle lanseras – vi njöt i fulla drag.

Torsdag 6 oktober förmiddag:  Gigondas

Efter en natt i Tain l´Hermitage fortsätter vi söderut och besöker först Gigondas och Chateau de Saint Cosme, där man odlat vin sedan romartiden (en lagringsbassäng uthuggen ur klippan i källaren finns kvar efter romarna) men nuvarande ägarfamilj tog inte över förrän 1490!
Trodde ni att  Spetsbergen ligger vid Polcirkeln? I Provence vet dom i alla fall att Spetsbergen finns där, Dentelles de Montmirail, alldeles ovanför Gigondas.

Torsdag 6 oktober eftermiddag:  Lunch och Janasse, därefter till Avignon

Lunch i Gigondas och ett besök på Mainson du vin. Vi fortsatte med en gedigen provning hos gamla bekantingen Domaine de la Janasse innan vi törnade in på Grand Hotel i Avignon och utforskade det provencalska köket på aftonen.

Fredag 7 oktober förmiddag:  Chateauneuf-du-Pape, Mont Redon

Dags för besök på Chateau Mont Redon och oerhört proffsig presentation och provning – här härskade perfektion och kvalitet!  Regionens 13 godkända druvsorter ger stora möjligheter skapa sin egen vinprofil. 
Knytnävsstora stenar, ”galets” är ”jordmån” i Chateauneuf-du-Pape – märkligt att det över huvud taget kan växa något där.

Fredag 7 oktober eftermiddag:  Chateauneuf-du-Pape, La Nerthe

Lunch på La Mère Germaine i Chateauneuf-du-Pape är alltid en höjdpunkt, så även denna gång (med bl a en ypperlig Chateau Usseglio 2010).
Fantastiska Chateau La Nerthe fick avrunda eftermiddagen, också en minnesvärd provning med delikatesser.

Lördag 8 oktober förmiddag: Shopping i Avignon & små vinkällare Chateauneuf-du-Pape

Avignon ÄR värt en mässa, det tyckte ju redan påvarna de 70 år de var på rymmen från Rom…
I lilla Chateauneuf-du-Pape  kan man göra upptäckter. I varje källare i stan finns butiker och vinotek med små producenter som gör stora viner.

Lördag 8 oktober eftermiddag

Efter lunch på lördag lämnar vi Avignon och Chateauneuf-du-Pape och återvänder till Lyon, där Paul Bocuse (90 år i år och 50 år med tre stjärnor i Guide Michelin!) väntar oss med en magnifik avslutningsmiddag. Alla var välkomna in i köket!!! (Huh, sa Miljö o hälsa…).

Söndag 8 oktober förmiddag

Övernattning i Lyon och sen gick flyget….

 

 

Go to top