Vinprovningar 

Nedan beskrivningar är exempel på vinprovningar, som arrangeras på begäran.  Vår lokal är centralt benägen och kan ta max 14 personer vid en provning.  Vi kan även arrangera på annan plats. För mer information, pris och bokning, kontakta oss på 0703-121000.

bubbelglasChampagne ska vara torr, kall och gratis! sa Winston Churchill. Vi erbjuder en provning där vi provar hela åtta kalla och torra champagner och mousserande viner I två flighter (en provningsomgång heter flight på vinspråk).

Champagne, Sekt, Crémant, Cava och Mousserande – det mousserande vinet har olika namn i olika länder.  Kan man känna skillnad I smaken? Vi hjälper dig reda ut alla begreppen med de ädla bubblorna och tar oss igenom spanskt, tyskt, franskt och nya zeeländskt mousserande vin… och naturligtvis Champagne. Vi lär oss även lite om regionen Champagne – druvorna och champagnetyperna – jordmånen och klimatet.

Vad är väl bättre än en bubblande övning, så du lär dig veta vad du tycker om?

Chardonnay är vita druvan nummer 1. Den är en av planetens mest populära gröna druvor och kan smaka på många olika sätt. Många vinmakare ger den karaktär med mycket olika stilar, torr, krispig, smörig minimalistisk. Chablis görs utan fatkaraktär, den är torr och krispig. Om det är en ekfatslagrad Bourgogne finner man smörig smak. Ifrån nya världen nya världen hittar man viner med toner av tropiska frukter. Samtidigt är det många som inte tycker om den. Men har man provat alla stilar som den kan finnas i. 

På denna provning utforskar vi dels franska viner från Bourgogne och jämför detta med viner från nya världen, som exempel Kalifornien, Nya Zealand och Australien. 

 

Grunder i att prova och utvärdera viner. Druvor, smaker, dofter, språket, vinhjulet – vi presenterar fem druvsorter med utgångspunkt från doft och smak, utseende med bra, rimliga, möjliga kombinationer med olika maträtter.

Resan kan börja. Genom systematik introduceras du till hur man kan bedömma viner för att kunna börja samla erfarenheter och faktiskt lära dig vad du tycker om. 

Vi har denna gång provning av både röda och vita viner och diskuterar skillnader och smak. Avsmakning typiska smaker & dofter.

zell mosel

Geologi och klimat – vilken inverkan har de på vinet? Mineraler, regioner, årgångar, gamla och nya (vin)världen.

Vi provar röda viner som belyser fenomenet geologi och klimatpåverkan med druvorna Pinot Noir, Merlot & Cabernet Sauvignon.

riesling sav

Här är en provning av vita viner och jämföra viner från olika klimat med druvorna Riesling och Sauvignon Blanc. Sex till åtta kvalitetsviner provas. 

Bägge syrliga, bägge bra till fisk. Vilken stil gillar du?

Sauvignon Blanc kan beskrivas som aromatisk, fläder, gräs eller kattpiss? Vi provar kvalitetsviner från Nya Zeeland Marlborough, Frankrikes Bordeaux och Loiredalen 

Riesling: Blåblodig druva som kan åldras. Eller är det bara päronmer? Vinerna kommer från de främsta områdena Tyskland/Österrike, Australien/Nya Zeeland och Frankrikes Alsace.

En pedagogisk föreläsning ingår. Alla viner finns att tillgå på Systembolaget och en lista på provade viner fås efter provningen.

IMG 0436

Kombinationen mat och vin, både teoretiskt och praktiskt:  Vi testar ett antal kalla och varma rätter mot ett antal både röda- och vita viner och diskuterar våra erfarenheter.

Huvudsakligen är vinerna från Alsace samt Toscana (Sangiovese).

 

Chateau Pichon Longueville Baron 01I Bordeaux gör man Frankrikes eller världens bästa viner, enligt de själva. Ren 1855 klassificerades ett antal slott på den västra stranden av floden Garonne. Priserna på de bästa vinerna är astronomiska. Men här finns även mycket prisvärda. En klassisg Bordeauxbladning består av tre druvor. Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. 

Provning av kvalitetsviner på tema Bordeaux med lättare förtäring. Även jämförs detta med motsvarande viner från andra delar av världen med samma druvblandning. Sammanlagt åtta viner provas. En pedagogisk föreläsning ingår. Alla viner finns att tillgå på Systembolaget och en lista på provade viner fås efter provningen.

 

J Gundlach California Vintage 1889Kaliforniska vinerna är de mest kända amerikanska vinerna , men det finns även viner från andra delar av USA. Oregon och Washington för bra Pinot Noir-viner. Amrerikansk stil är more-is-more. Men de är skickliga och har avancerat till världklass. Så även priserna på de bästa vinerna.

Vi provar minst fem viner från Kalifornien, Oregon och Washington state.

galet rocksVallée du Rhône (Rhonedalen) är en gammal vinregion i Frankrike som rymmer ett flertal olika vinstilar. Dess viner är både prisvärda och mycket gedigna. Vinodlingarna i Rhônedalen tillhör de äldsta i Frankrike och kan ha grundats av feniciska handelsmän på 500-talet f.Kr. Syrah/Shiraz druvan är tillsammans med Grenache de vanligaste druvorna. Kombinationen Grenache/Syrah. Vi bekantar oss med Södra Rhônedalen dess jordmån och klimat, lite historik och provar både typiska vita och röda viner. Här finns även det berömda distrikitet Chateauneuf-du-Pape

Provning av kvalitetsviner på tema Rhône med lättare förtäring. Även jämförs detta med motsvarande viner från Australien och Sydafrika. Sammanlagt sex viner provas.

prioratRioja är Spaniens mest kända vinregion. Med bergen Sierra Cantabria ligger denna platå skyddad från atlatvindarna. Vinerna är föresträdelsevis röda och har en utpräglad vaniljdoft. Detta beror främst på att man lagrar vinerna i ekfat. Mycket tradition finns och viner klassificeras enligt hur länge de ligger på ekfat. Nyskapande vinmakare har dock börjat göra mycket syrliga fruktiga viner med en ny stil.

Kataloneien är cavans hemvist. Men har finns även mycket bra röda viner som vinner mark. Framförallt de mycket smakrika vinerna från Penedés, Priorat och kringliggande området Montsant som ligger i frontlinjen med mycket smakrika (och prisvärda) röda viner.

Provning av kvalitetsviner på tema Rioja samt Katalonien i kombination med ost och med förtäring. Sammanlagt åtta viner provas.

Jag är intresserad vinprovning. Vänligen hör av er.

Intresse vinprovningar

Exempel:

  • Utbildningstillfälle med provning
  • Arrangeras på begäran
  • Inga förkunskaper krävs
  • Lokal är centralt benägen
  • Max 14 personer (under 2020 närvarande max 8 pers)
  • Utbildningen är ca 3 timmar
  • Tilltugg
  • Vi kan även arrangera på annan plats för större grupper

För mer information, pris och bokning, kontakta oss på 0703–121000.

Eller kontakta oss

Intresse vinprovning

Go to top